Forum

Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

Co to jest Bitcoin i jak działa? Czy to jest legalne? Kto za tym stoi?

Czy mógłby mi  ktoś powiedzieć dokładnie Co to jest Bitcoin i jak działa? Czy to jest legalne i kto za tym stoi? Mam troche pieniędzy do zainwestowania, jednak najpierw muszę się dowiedzieć co z czym sie je zanim zainwestuje ciężko zarobioną kase. Słyszałem coś o jakims satoshi czy coś takiego? Mógłby ktoś podać mi troche więcej informacji? DZIĘKI!!!

Jest to pierwsza zdecentralizowana waluta

Wiem o czym myślisz. „Jeśli jeszcze raz usłyszę słowa„ Zdecentralizowana waluta ”, osobiście znajdę Satoshi Nakamoto i zdecentralizuję go”.

Racja, zobaczymy, co  oznacza zdecentralizowana waluta później. Na razie zobaczmy, co to wogóle jest waluta.

Waluta to narzędzie, którego używamy do wymiany wartości. Wcześniej ludzie używali złota i innych cennych metali do płatności za różne towary. Złoto było namacalne. Jeśli pewna ilość złota znajdowała się w twoich rękach, w zasadzie oznaczało to, że jesteś jej właścicielem.

Z powodu oczywistych wad złota zaczęliśmy używać papierowych pieniędzy. To, co obecnie znamy, to coś, co nazywa się "Fiat Currency". Co oznacza, że zasadniczo zakładamy, że konkretny kawałek papieru posiada pewną, określoną wartość.

W dzisiejszych czasach większość pieniędzy ma postać liczb. Istnieje więc możliwość, że te same pieniądze można wykorzystać do wielu różnych transakcji. Ten problem nosi nazwę „podwójnych wydatków”.

Aby tego uniknąć tego problemu, banki prowadzą księgę, aby śledzić wszystkie transakcje, które zasadniczo działają jako centrum. Dlatego nasze konwencjonalne pieniądze nazywane są scentralizowaną walutą.

Niektórzy informatycy nie byli zadowoleni z tego, że strona trzecia (bank) śledzi transakcje. Wtedy przychodzi Satoshi Nakamoto i proponuje zupełnie inne rozwiązanie, w którym nie bierze udziału żadna strona trzecia (zdecentralizowana waluta). BITCOIN

Zdecentralizowana waluta jest jak Internet. Nikt (jeszcze) nie jest jej właścicielem.

Umowa z Bitcoinem polega na tym, że wszystkie transakcje są publiczne, a księga rejestrująca te transakcje jest publiczna. Ta księga jest nazywana BLOCKCHAINEM. Każdy może mieć jego kopię i zliczyć swoje transakcje.

Mogą występować problemy dotyczące bezpieczeństwa, ale pomyśl o zhakowaniu łańcucha bloków bitcoinów jako o hakowaniu polskiego słownika. Możesz zmienić znaczenie słowa w jednym słowniku. Ale nie w każdym innym egzemplarzu na świecie.

To tak w skrócie 🙂

Bitcoin to interesująca forma waluty, która przyciąga wiele entuzjastów chcących dowiedzieć się więcej na ten temat. Wciąż pojawia się na rynku i powoli, ale z pewnością staje się zaufanym sposobem płacenia za towary bez ujawniania, kim jesteś.

Bitcoin to nowa forma waluty. I przez nowy mam na myśli NAPRAWDĘ nowy. Po raz pierwszy pojawił się na scenie w 2009 roku. Zasadniczo pozwala na transakcje pieniężne bez opłat, bez udziału banków, a nawet nie musisz się identyfikować. Po raz pierwszy absolutnie żaden pośrednik nie jest zaangażowany w transakcję pieniężną.

Wpisy na forum dyskusyjnym KryptowalutyGielda.pl stanowią wyraz osobistych opinii i poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży kryptowalut i innych instrumentów finansowych. KryptowalutyGielda.pl nie ponosi za nie odpowiedzialności.

Giełdy Kryptowalut
4,0 rating
4,3 rating
W trakcie rejestracji można uzyskać darmowe 200 $
3,8 rating
Coxi.io to giełda kryptowalut założona w Polsce
3,8 rating
Coinquista to profesjonalna polska giełda.
3,8 rating
Sławomir Zawadzki, prezes stoi za projektem tej giełdy.
Polecamy sprawdzić

Musisz sprawdzić Bitcoin i programy afiliacyjne, które polecamy.

Aktualne tematy na forum
Guarda Portfel kryptowalut
Atomic Wallet
Ledger Nano S
Mycelium i exodus
Blockchain i electrum
Kryptowaluty Gielda
Wpisy na forum dyskusyjnym Kryptowalutygielda.pl stanowią wyraz osobistych opinii i poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Kryptowalutygielda.pl nie ponosi za nie odpowiedzialności. Inwestycje w instrumenty rynku OTC, w tym kontrakty na różnice kursowe (CFD), ze względu na wykorzystywanie mechanizmu dźwigni finansowej wiążą się z możliwością poniesienia strat nawet przy niewielkiej zmianie ceny instrumentu bazowego, na podstawie którego jest oparte kwotowanie cen danego Instrumentu. Osiągnięcie zysku na transakcjach na instrumentach OTC, w tym kontraktach na różnice kursowe (CFD) bez wystawienia się na ryzyko poniesienia straty, nie jest możliwe. Podejmując decyzje inwestycyjne, Klient powinien kierować się własnym osądem.