Jaka jest różnica między Bitcoinem a Bitcoin Cash?
Cytat z Gość data 9 października, 2019, 1:07 pmSiemka!
Mam pytanie, być może dla was wydaje się ono naturalnie oczywiste, jednak dla mnie jest to czarna magia. Jaka jest różnica pomiędzy bitcoinem, a bitcoinem cash? Mógłby mi ktoś to jakoś jasno i klarownie wytłumaczyć?
Siemka!
Mam pytanie, być może dla was wydaje się ono naturalnie oczywiste, jednak dla mnie jest to czarna magia. Jaka jest różnica pomiędzy bitcoinem, a bitcoinem cash? Mógłby mi ktoś to jakoś jasno i klarownie wytłumaczyć?
Cytat z Gość data 9 października, 2019, 1:09 pmBitcoin Cash (BCH) to hard fork zrobiony na Bitcoinie. Aby to zrozumieć, musisz zrozumieć techniologie blockchain, która stoi za obydwoma (i odważyłbym się powiedzieć wszystkimi) kryptowalutami. Blockchain to z grubsza struktura danych zwana listą połączoną, w której każdy element jest połączony z poprzednim. Każdy blok ma przypisaną liczbę znaną jako wysokość. Gdzieś w tym łańcuchu bloków, dokładnie w bloku 478559, łańcuch bloków został podzielony na dwa łańcuchy, jeden dla BTC, a drugi dla BCH. Główną różnicą między BTC i BCH jest wielkość bloku, im większa, tym więcej transakcji może zawierać. Podczas gdy limit wielkości bloku BTC pozostaje na poziomie 1 MB (250 000 transakcji dziennie), BCH zwiększył limit do 8 MB, co pozwala na przetwarzanie około dwóch milionów transakcji dziennie.
Bitcoin Cash (BCH) to hard fork zrobiony na Bitcoinie. Aby to zrozumieć, musisz zrozumieć techniologie blockchain, która stoi za obydwoma (i odważyłbym się powiedzieć wszystkimi) kryptowalutami. Blockchain to z grubsza struktura danych zwana listą połączoną, w której każdy element jest połączony z poprzednim. Każdy blok ma przypisaną liczbę znaną jako wysokość. Gdzieś w tym łańcuchu bloków, dokładnie w bloku 478559, łańcuch bloków został podzielony na dwa łańcuchy, jeden dla BTC, a drugi dla BCH. Główną różnicą między BTC i BCH jest wielkość bloku, im większa, tym więcej transakcji może zawierać. Podczas gdy limit wielkości bloku BTC pozostaje na poziomie 1 MB (250 000 transakcji dziennie), BCH zwiększył limit do 8 MB, co pozwala na przetwarzanie około dwóch milionów transakcji dziennie.
Cytat z Gość data 9 października, 2019, 1:11 pmPatrząc z praktycznego punktu widzenia użytkowników różnica jest niewielka. Konieczne jest jednak zrozumienie, że Bitcoin (BTC) i Bitcoin Cash (BCH) to obecnie dwie całkowicie odrębne waluty. Błędne wysłanie BTC na adres BCH lub odwrotnie, spowoduje utratę naszych środków. Bitcoin różni się od Bitcoin Cash tak, jak Litecoin od Dogecoin.
Bitcoin Cash będzie miał niższe opłaty, gdy obie sieci są obciążone transakcjami, ale Bitcoin Cash również nie ma tak dużej akceptacji społeczności, więc jest mniej portfeli i wymian obsługujących go w porównaniu do Bitcoina.
Bitcoin ma znacznie większe bezpieczeństwo i stabilność, ponieważ kryje się za nim wsparcie wydobycia i infrastruktura - Bitcoin ma obecnie około 4,5 razy więcej pełnych węzłów niż Bitcoin Cash, a tym samym bardziej rozproszoną sieć. Ale kompromis to czas: gdy sieć Bitcoin jest nasycona, transakcje zwykle trwają dłużej niż transakcje Bitcoin Cash i mają znacznie wyższe opłaty.
Patrząc z praktycznego punktu widzenia użytkowników różnica jest niewielka. Konieczne jest jednak zrozumienie, że Bitcoin (BTC) i Bitcoin Cash (BCH) to obecnie dwie całkowicie odrębne waluty. Błędne wysłanie BTC na adres BCH lub odwrotnie, spowoduje utratę naszych środków. Bitcoin różni się od Bitcoin Cash tak, jak Litecoin od Dogecoin.
Bitcoin Cash będzie miał niższe opłaty, gdy obie sieci są obciążone transakcjami, ale Bitcoin Cash również nie ma tak dużej akceptacji społeczności, więc jest mniej portfeli i wymian obsługujących go w porównaniu do Bitcoina.
Bitcoin ma znacznie większe bezpieczeństwo i stabilność, ponieważ kryje się za nim wsparcie wydobycia i infrastruktura - Bitcoin ma obecnie około 4,5 razy więcej pełnych węzłów niż Bitcoin Cash, a tym samym bardziej rozproszoną sieć. Ale kompromis to czas: gdy sieć Bitcoin jest nasycona, transakcje zwykle trwają dłużej niż transakcje Bitcoin Cash i mają znacznie wyższe opłaty.
Wpisy na forum dyskusyjnym KryptowalutyGielda.pl stanowią wyraz osobistych opinii i poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży kryptowalut i innych instrumentów finansowych. KryptowalutyGielda.pl nie ponosi za nie odpowiedzialności.